Sydhavnens Gadeteater 2024.

Sydhavnens Gadeteater giver stemme til dem, som sjældent bliver hørt. Som udgangspunkt er Sydhavnens Gadeteater, teater i gaden, skabt af folk fra gaden.

Sydhavnens Gadeteater består af en gruppe hjemløse og socialt udsatte fra Sydhavnen i Aarhus med masser af kunstnerisk talent. Sydhavnens Gadeteater er et kulturprojekt, hvor socialt udsatte i Sydhavnen inviteres med i et ligeværdigt og styrkende samarbejde med at skabe musik- og teaterforestillinger, som tager udgangspunkt i egne liv, temaer, fortællinger og steder og erfaringer fra Sydhavnen. De skriver egne tekster og skaber fortællinger, musik, sange og fysiske optrin i unikke teatermontager, som ofte relaterer sig til steder og gadeliv i Sydhavnen og Aarhus.

Sydhavnens Gadeteater opstod, da Katrine Faber fra Teater Viva inviterede stemmer     fra Sydhavnen med i en performancevandring hun skabte i samarbejde med Københavns Internationale Teater i Festugen 2023. Det blev en stor succes – til glæde både for alle publikummerne og for deltagerne i projektet.

Vandreforestillingen blev genopsat i oktober 23 og her stiftedes Sydhavnens Gadeteater.

Gruppen er nu i gang med at udvikle nye tekster og montager til en ny forestilling.

Forestillingern går i dialog med steder, byrum og alle slags arter af levende i Sydhavnen. Vi håber, at denne forestilling kan få Aarhus- premiere på LiteratureXchange-festivalen i juni 2024. I starten af juni er vi allerede inviterede til at lave en udgave til en festival i Aalborg.

Planen er at iscenesætte en vandring gennem Sydhavnens unikke miljø, som er fyldt med fortællinger i en tid, hvor gentrificering foregår i stor stil og gammelt brydes med nyt.

Publikum vil opleve gruppens selvskrevne tekster iscenesat med musik i dialog med Sydhavnens steder, rum, pladser og bygninger.  Forestillingen kan opleve i forskellige versioner alt efter om den spilles på Sydhavnen eller på en teaterscene eller kommer til en højskole og sætte i dialog med områdets muligheder.

Sydhavnens Gadeteater samarbejder med Foreningen Gadeliv, Naapiffik, FO, Værestedet, REuse, Skraldecafeén, Frontløberne og Aarhus Kommune.

Tak for fantastiske fotos fra Simon Jeppesen.

 Initiativtager og kunstneriske leder, Katrine Faber, Teater Viva.